LÉTO S GRILEM

LÉTO S GRILEM

Znáte to. Sedíte na zahradě, užíváte pohodu večera, popíjíte lahodný mok a žaludek vám zcela jasně dává najevo, že jeho souhra s čichem je neomylná. Kousek od vás se totiž line libá vůně z rozpáleného grilu. Grilování zkrátka patří ke koloritu letních večerů. A protože má spoustu krásných podob, chceme se mu věnovat v dnešním prázdninovém článku.

Jak grilovat zdravě

Moderní doba nabízí plno způsobů, jak své vysněné jídlo upravit. Zda běžným způsobem anebo si zakládat na zdravější úpravě pokrmu. Abychom ale grilování nekřivdili, řekněme na začátek, že při správném postupu jde o zdravý, dokonce i dietní způsob kuchyňské úpravy. Jídlo se zkrátka nesmaží v tuku. Je ovšem třeba se vyhnout dvěma možným rizikům. Prvním je hoření odkapávajících šťáv. Pokud k němu dochází, vznikají nebezpečné karcinogenní látky, které navíc kazí chuť připravovaného jídla. Zabránit se tomu dá použitím grilovacích tácků, litinových plátů anebo kamenných desek kde tuk zůstává Druhým rizikem jsou nebezpečné spaliny, které vznikají při hoření. Vybírejte proto raději nesmolnatá dřeva. Nevhodná je borovice, ideální buk. Pokud tedy uvažujete o pořízení či stavbě grilu je třeba zvážit, který z nich vám bude nejvíce vyhovovat.

Grilování na dřevě – prakticky postačí rošt a ohniště, v němž roztopíme dřevo. Počkáme, až se vytvoří dostatečné množství žhavých uhlíků a do potřebné výšky (třeba na cihly) umístíme rošt. Lze grilovat i na plamenech, ale v tomto případě je nutné použít např. grilovací desku (kámen), který musíme pořádně rozpálit.

Grilování na dřevěném uhlí – v obchodech lze pořídit celou řadu typů grilů, které od stokorun mohou dosáhnout až tisícových nákladů za sofistikované kousky od renomovaných výrobců. Rozdíl je ve velikosti, stabilitě a zpracování sofistikovaných prvků, které grilování usnadňují a zdokonalují. Pokud se ale třeba rozhodnete pro gril i za stokoruny, službu vám udělá. Dřevěné uhlí nebo dřevouhelné brikety jsou v sezóně k mání na každém kroku, mnohde i na čerpacích stanicích. Použití je pak podobné jako u výše zmíněné „dřevěné varianty“.

Plynový gril – chcete-li pohodlné grilování, jděte do plynového grilu. Je sice nejnákladnějším typem grilu, ale má celou řadu výhod: stabilní a dobře regulovatelnou teplotu, rychlé zapálení a poměrně rychlou úpravu pokrmu bez obtěžování hostů kouřem. Ovšem jako vše má i své nevýhody. Jednou z těch největších je ta, že za pohodlí zaplatíte ztrátou chuti a vůně čišící z úpravy na dřevě nebo dřevěném uhlí. Jenže značným přínosem, zvláště při grilování na litinovém plátu, je zdravá úprava, kdy nedochází k odkapávání tuku přímo do ohně.

 

CO GRILOVAT?

Na tuto otázku lze použít odpověď, že cokoliv. Od všech druhů mas po zeleninu i ovoce. Jak je libo. Kdo žije zdravě, volí netučná masa a více zeleniny. Pokud si lámete hlavu, co a jak na grilování připravit a upravit, na internetu naleznete plno rad, receptů a vychytávek. A protože nějaké tipy pravděpodobně očekáváte, nezklameme. Zde je několik zajímavých odkazů.

A co dodat závěrem? Snad jen, že zapomenout by se nemělo na vhodný nápoj, který vašemu grilovanému, gastronomickému veledílu dodá ten správný punc. A my vám přejeme, aby se vám to povedlo.

Dobrou chuť.

Zdroj: fresh.iprima.cz